Stip op de horizon
Wij hebben een stip op de horizon gezet om in 2036, het jaar waarin ons familiebedrijf 100 jaar bestaat, onze kaaskopers te laten genieten van klimaatneutrale kaas.
In de voor ons liggende jaren zullen we stapsgewijs onze kaas en verpakkingen verbeteren op weg naar deze doelstelling. We nodigen iedereen uit met ons mee te gaan op deze reis. Het begint bij de koe, maar ook alle schakels in de keten daarna hebben wij daarbij nodig. En uiteindelijk ook de kaaskoper, want de eindgebruiker heeft een belangrijk aandeel in deze visie. Op het gebied van verspilling en gescheiden afval is het nodig dat iedereen zijn steentje bijdraagt.
Kringloop

Altijd al eens willen zien hoe de kaas nu op je bord komt? Hiernaast zie je het hele proces; van de koe in de wei tot aan onze kaasmerken waarvan je geniet op brood bij het ontbijt, tijdens de lunch als tosti of in de salade, bij de borrel en de warme maaltijd.
Meer specifieke informatie over Maaslander vind je hier
Meer specifieke informatie over Old Amsterdam vind je hier
Veevoer

De grootste CO2 uitstoot in de hele keten van koe tot kaas wordt veroorzaakt door de koe zelf. Zij produceert 51% van de gehele CO2 uitstoot in de vorm van methaangas.
Westland heeft als doelstelling om in 2036, als we als familiebedrijf 100 jaar bestaan, volledig klimaatneutrale kaas te produceren. Dit geldt voor de gehele keten: van de koe tot de verpakte kaas. O.a. door te zoeken naar voedingssupplementen op basis van knoflook, citrus of zeewier hopen we de uitstoot sterk te beperken. Daarnaast zijn recyclebare verpakkingen een belangrijk onderdeel van het terugdringen van de CO2 uitstoot. Wanneer we daarnaast plantaardige kaas op de markt brengen, kunnen we de CO2 uitstoot van de koe nog verder verminderen.
Naast het onderzoek naar het toedienen van voedingssupplementen aan koeien zorgt Westland er ook voor dat het veevoer dat toegediend wordt aan de koeien die melk leveren voor onze kaasmerken niet verbouwd wordt op waardevolle bosgebieden en natuurgebieden.
Veeteelt

Onze kaas bestaat grotendeels uit weidemelk
Ook zit er gegarandeerd geen antibiotica in de melk die voor onze kaas wordt gebruikt.
Boeren werken actief aan het verbeteren van dierenwelzijn
Alle melk is afkomstig van melkveehouderijen die de biodiversiteit op de boerderij in kaart brengen.
Om de CO2 uitstoot nu al te verkleinen, passen de boeren die onze melk leveren technieken voor emissiereductie toe om de luchtkwaliteit op en rond de boerderij te verbeteren. Bovendien reduceren de boeren bij de mestopslag en tijdens het bemesten van het land de ammoniakuitstoot. Dit is verplicht vanuit de Nederlandse regelgeving voor zuivel en alle melkveehouderijen die onze melk leveren.
Lees meer over veeteelt
Kaasproductie

Bij de productie van onze kaas vindt relatief weinig uitstoot van CO2 plaats.
Tijdens de rijping van kaas vindt er geen CO2 uitstoot plaats.
Onze kaas wordt geproduceerd met gebruik van dierlijk stremsel. Puur natuur en een bijproduct van de melkproductie.
Ook sturen wij op zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten in onze kaas. Traditiegetrouw wordt er kleurstof en zout toegevoegd aan kaas, wat wij zoveel mogelijk beperken.
Maaslander behoort al tot de laagsten in de categorie wat betreft het zoutgehalte. Voor Old Amsterdam reduceren wij stap voor stap het zoutgehalte met 10%.
Meer informatie over het productieproces vind je hier, onder de kop kaasproductie.
Klik op de afbeelding hieronder om de video te bekijken van Zuivel Online waarin het kaasproductieproces te zien is.
Verpakking

Onze verpakkers worden geselecteerd op het voeren van duurzame certificaten.
De envelopverpakking van Maaslander is al volledig recyclebaar (zie verder vraag 59). Old Amsterdam volgt in de zomer van 2021. Ook is er met deze verpakking een besparing van 10% plastic gerealiseerd. Onze verpakkers worden geselecteerd op het voeren van duurzame certificaten. Het snijafval dat bij het snijden van plakken en stukken over is, wordt weer gebruikt in de rasp of crème.
De bijdrage van verpakking aan de totale uitstoot van broeikasgassen bij de productie van kaas is gering. 91 gram CO2-equivalent per kilo kaas wordt veroorzaakt door de productie van het verpakkingsmateriaal, het verpakkingsproces en de afvalverwerking. Dit is 1% van de totale uitstoot aan CO2 in de hele levenscyclus van kaas van boer tot en met consumptie.
De verpakking is al wel recyclebaar, maar nog niet biobased. Dit is technisch nog niet mogelijk omdat we ook de houdbaarheidstermijn willen garanderen.
Warehousing & Transport

Onze rijpingslocaties maken allen gebruik van groene stroom. Er is veel stroom nodig voor het op de juiste temperatuur en vochtigheid houden wanneer de kaas ligt te rijpen.
De transporteurs die voor ons de kaas naar de winkels brengen, worden geselecteerd op het gebruik van het certificaat Lean & Green.
Onze logistieke partner, Müller Fresh Food Logistics, heeft de Lean and Green Star gewonnen omdat zij hun 20% CO2-doelstelling daadwerkelijk hebben gerealiseerd. Met dit programma wordt gezorgd voor een continue verdieping en ontwikkeling van het duurzaam heidsniveau van organisaties.
De bijdrage van transport aan de totale uitstoot van broeikasgassen bij de productie van kaas is gering. 75 gram CO2-equivalent per kilo kaas wordt veroorzaakt door transport. Dit is 1% van de totale uitstoot in de hele levenscyclus van kaas van boer tot en met consumptie.
Retail

Door minder voedsel te verspillen, hoeft er minder geproduceerd te worden en kunnen we de totale uitstoot in de keten verminderen.
Tijdens de kaasproductie wordt alle uitval hergebruikt, bijvoorbeeld als geraspte kaas of in de crème.
Wanneer onze producten een te korte houdbaarheidsdatum (THT) hebben om nog naar de supermarkt te verzenden, wordt het aan de voedselbank geleverd. Kleine moeite, groot plezier èn we gaan verspilling tegen.
In de supermarkt worden producten over de THT nog wel afgevoerd en weggegooid.
Voor de consument, de eindgebruiker, is het ook belangrijk de juiste hoeveelheden te kopen om zo weggooien tegen te gaan. Dat scheelt afval en in de portemonnee.
Consument

Wanneer we er met zijn allen voor zorgen dat we niet teveel kopen hoeven we ook niet zoveel weg te gooien.
Kijk dus goed naar het aantal plakken in een verpakking; er zijn verpakkingen met 5 plakken, 8 plakken en een voordeelverpakking voor grotere huishoudens. Ook staat er in een aantal winkels in Nederland de kaasshoot bij de versafdeling. Hiermee kun je zelf een aantal plakken afsnijden en verpakken zodat je het aantal plakken precies kunt aanpassen aan wat je nodig hebt.
Dit alles om verspilling tegen te gaan.
Wij zorgen er op onze beurt voor dat onze verpakkingen zo goed mogelijk gescheiden verwerkt en gerecycled kunnen worden.
Wist je bijvoorbeeld dat je de schimmel gewoon van de kaas kunt snijden? In tegenstelling tot een broodschimmel, blijft schimmel op kaas aan de buitenkant en kun je de niet beschimmelde kaas gewoon eten.
En nog een tip: de beste plaats om vers gesneden kaas te bewaren is in een bakje in de koelkast. In huishoudfolie schimmelt de kaas sneller en verdwijnt ook de smaak van de kaas eerder. Haal de kaas liefst een half uur voor gebruik uit de koelkast zodat deze niet te koud is en de smaak zich goed kan ontwikkelen.
Zo kun je optimaal genieten van onze kaas!